Delovni čas
8.30 - 17.00
Potrebujete pomoč?
059-023-951

Popravila matičnih plošč – iPhone, iPad, MacBook

Matična plošča je nameščena znotraj ohišja iPhone-a, iPad-a, MacBook-a in je srce vseh funkcij vaše Apple naprave, od preprostih telefonskih klicev do zapletenih izvajanj različnih aplikacij, programov.

Kaj se zgodi v primeru okvare matične plošče?

Vsaka matična plošča je specifična za vaš model naprave in dostikrat ni zamenljiva. Zato je v primeru okvare matične plošče najboljša možnost, da popravimo vašo matično ploščo. Tako se izognemo visokemu strošku nove matične plošče, ki pa za nekatere naprave, če želimo ohraniti vse funkcije določene naprave (npr. TouchID, FaceID) sploh ni možna izbira.

iRepair je vodilni servis za popravila Apple naprav iPhone, iPad, MacBook, iMac. Imamo najsodobnejšo opremo in popravimo tudi najtežje napake, ki so nepopravljive za ostale servise. Naša uspešnost je 95%, saj smo specializirani za popravila matičnih plošč.

Popravilo matičnih plošč je zapleteno in dolgotrajno delo, ki zahteva potrpežljivost in visoko natančnost, saj se ne sme nič spregledati ali izpustiti. Tukaj ni bližnjic ali hitrih rešitev, ker lahko najmanjša napaka vodi v nepopravljivo škodo.

Ni se potrebno posloviti od vaše naprave, če so ostali servisi obupali nad njo. Prinesite jo k nam, ker v primerjavi z ostalimi imamo mi veliko višjo stopnjo uspešnosti popravil. Uspešnost popravila je še večja, če smo mi vaša prva izbira. Namreč nemalokrat se je zgodilo, da so ostali servisi poskrbeli, da so napravo še bolj poškodovali. Zato je tudi popravilo težje in dražje kot bi bilo sicer.

Spodaj so navedene najpogostejše težave zaradi okvarjene matične plošče in kako jih lahko prepoznate:

Poškodba z vodo/tekočino
Če je bila vaša naprava neposredno izpostavljena vodi oz. vlagi, priporočamo, da jo takoj izklopite, saj se tako izognete kratkemu stiku in preprečite nadaljnje poškodbe. Toplo vabljeni v naš servis iRepair, kjer vam napravo ultrazvočno očistimo in temeljito pregledamo.

Modem (Baseband)
Druga pogosta napaka (iTunes error 1) se lahko prikaže na vaši napravi kot No Service, Searching, manjkajoči Modem Firmware v nastavitvah, zgrešeni klici ali nenadno popačenje oz. prekinitev zvoka med klicem.

Nedelujoč ali neodziven zaslon na dotik (Touch IC)
Če imate težave z dotikom in ni zaslon krivec za to, potem je to Touch IC – čip na matični plošči, ki kontrolira zaslon na dotik. Značilni znaki okvare matične plošče so:

– kvadrati, ki se pojavijo na vrhu zaslona
– zaslon se med uporabo ne odziva pravilno na vaš dotik ali se sploh ne odziva
– navpične ali vodoravne črte na zaslonu

Motnje pri klicih ali zvoku. Onemogočen zvok (Audio IC)
Če imate napako na nekaterih ali vseh zvočnih funkcijah naprave, je to napaka audio vezja. Npr. ko zaslišite motnje ali pa se med klicem funkcija mikrofona in zvočnika prekine ali pa čisto onemogoči. Onemogočeno je tudi kakršnokoli snemanje zvoka, npr. v aplikaciji Voice Memos je tipka za začetek snemanja onemogočena ali pa Vam javi sporočilo ''No audio device found.''

Čip za napajanje matične plošče (PMIC)
Če se vaša naprava ugaša, ne polni ali če je ne morete oživiti tudi po zamenjavi nove baterije.

USB IC
Znana težava pri polnjenju, ki se pogosto zgodi skupaj z naslednjimi simptomi:

– če naprava nima napajanja in se ne odziva, ko jo priključite
– če je USB povezava z računalnikom nenavadna ali je sploh ni
– če se naprava polni samo, ko je telefon izklopljen, ne polni pa, ko je vklopljen
– če se naprava polni samo z ene strani polnilnega kabla
– če se na zaslonu pojavi napis: ''Accessory Not Supported''

Charging IC
Ko se naprava ne polni in težava ni v polnilnem konektorju.

Network IC
S tako napako na matični plošči se ukvarjamo, ko ima naprava šibek signal, a ko se signal vrne, prejmete vse zgrešene klice hkrati. Zgodi se tudi, da vidite, da imate signal, ampak ne prejmete nobenih klicev in sporočil.

LCD IC
Ko vaša naprava popolnoma deluje (vibracije, zvoki), na zaslonu pa ne vidite ničesar.

Backlight IC
Gre za napako na matični plošči, če je svetlost zaslona zelo nizka.

Camera IC
Gre za napako na matični plošči, ko na kameri ni slike ali pa ko kamera in bliskavica hkrati prenehata delovati.

Wifi/Bluetooth modul
Ta napaka se prikaže, ko ne morete aktivirati wifi in funkcija ostane onemogočena ali pa je signal šibek.

Poškodba matične plošče zaradi dolgih vijakov (long screw damage)
V primeru, da pri menjavi lcd zaslona zamešate vrstni red vijakov, se lahko s tem preluknja prvi zaščitni sloj vezja in s tem poškodujejo vezi v tiskanini matične plošče. To lahko povzroči nepravilnosti v delovanju naprave ali pa celo onemogoči napravo. To je zelo zahtevno in kompleksno popravilo.

iTunes napake (4013,4014,9,40)
Napake, ki največkrat pomenijo okvaro na disku, pomnilniku ali procesorski enoti. To so popravila z možnostjo neuspeha, saj je lahko težava v procesorski enoti, ki jo ni mogoče zamenjati z novim.

V koliko je napaka na disku, je le tega možno zamenjati in programirati z novim z enako ali večjo kapaciteto. To popravilo zahteva ponastavitev naprave, kar pomeni izgubo vseh podatkov.

Konektorji na matični plošči
Ko je konektor na matični plošči poškodovan ali zaradi stika s tekočino oksidiran, so lahko določene funkcije na napravi onemogočene. Naprava se lahko tudi ugaša ali pa sploh ne vklopi. V tem primeru je potrebno zamenjati poškodovan konektor.

Imate težave z vašo Apple napravo?

Oglasite se v servis iRepair na brezplačen pregled vaše naprave.